ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021

ΤτΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021
Intime

Ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1,9%.

Στην επισήμανση πως οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι που επιδιώκει η κυβέρνηση θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019, την οποία υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και προσδοκιών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και υποδηλώνουν συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Καταγράφονται θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση των καταθέσεων και βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα έχει ενισχυθεί σημαντικά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων καταργήθηκαν πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου. Η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε στην αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ επιφέρουν μείωση των δαπανών για τόκους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η θετική έως τώρα πορεία αντανακλάται και στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις