ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρικνώθηκε κατά 329 εκατ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Συρρικνώθηκε κατά 329 εκατ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Κατά 329 εκατ. ευρώ περιορίστηκε το ταμειακό έλλειμμα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του ετήσιου στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχειά του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση για το 11μηνο του 2011, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 22,8 δισ. ευρώ έναντι 23,1 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν.

Να σημειωθεί πως το έλλειμμα αυτό υπολογίζεται σε ταμειακή βάση και δεν περιλαμβάνει τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, οι οποίες προστίθενται για το «γνωστό» έλλειμμα που μετράει η τρόικα.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το 11μηνο το έλλειμμα ήταν σημαντικά υψηλότερο στα 24,8 δισ. ευρώ.

Περιορίστηκε από πλεόνασμα 11,3 δισ. ευρώ των νομικών προσώπων (ΔΕΚΟ, φορείς δημοσίου κλπ) και από πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ των ΟΤΑ. Αντιθέτως, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία παρουσίασαν έλλειμμα 340 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 προέρχονται από ασφαλιστικούς φορείς (μόνο 1,14 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).