ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονο-ομόλογα: Τι ζητά ο Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες - Γιατί αντιδρά η Μέρκελ

Κορονο-ομόλογα: Τι ζητά ο Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες - Γιατί αντιδρά η Μέρκελ

Τη χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και των κορονο-ομολόγων, ως προληπτική γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν στην χωρίς όρους επιστράτευση του ESM και των κορονο-ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Οι χώρες του Βορρά και ειδικά οι Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.

Αυτός ο διαχωρισμός φάνηκε και προχθές στο Eurogroup και χθες, οπότε εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με την επιστολή τους οι ηγέτες ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη.

Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Τη σχετική επιστολή συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η Βελγίδα πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.

Εκτός από το «εργαλείο κοινού χρέους», δηλαδή το ευρωομόλογο ή κορωνο-ομόλογο (coronabond) όπως το αποκαλούν κάποιοι, η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει και την εμπλοκή του ESM στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία μπορεί να επιστρατευθεί για τη στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καταδείχθηκε πως όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης της επιλογής της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων, την οποία ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, χαρακτήρισε ως «τοίχο προστασίας». Και πράγματι είναι μια γραμμή άμυνας, καθώς έκαστο κράτος της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση έως και 2% του ΑΕΠ του από την ECCL.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το με ποιους όρους θα μπορεί κάποιο κράτος να κάνει χρήση της ECCL, δεδομένου ότι η Συνθήκη του ESM συνοδεύει τη σχετική πιστωτική γραμμή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θέλουν η χρήση της ECCL να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα, καθώς υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν στίγμα για τις οικονομίες τους. Οι χώρες του Βορρά, ωστόσο, θέλουν η χρήση της πιστωτικής γραμμής να γίνει με κάποιος όρους, έστω και ευέλικτους.

Πηγή: Cnn.gr