ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PSI: Σε προχωρημένο στάδιο αλλά χωρίς τελική συμφωνία

PSI: Σε προχωρημένο στάδιο αλλά χωρίς τελική συμφωνία

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι απαιτείται ακόμα σημαντική πρόοδος για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% για τα νέα ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα παλαιά. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιδιώκουν κουπόνι τουλάχιστον 4%, κάνοντας μια υποχώρηση από επιτόκια ύψους 5,8% που ζητούσαν στην αρχή.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμοςθα συναντηθεί αργότερα την Πέμπτη και πάλι με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσάρλς Νταλλάρα, σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για δύο ώρες την Τετάρτη χωρίς να κάνουν μετά οποιαδήποτε δήλωση.

Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών μετά τη διακοπή προηγούμενου γύρου συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα.

Βενιζέλος: «Λύση μέχρι την Παρασκευή»

Σε ομιλία του στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχήμα του PSI πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή έτσι ώστε να επισημοποιηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

"Να σας πω την αλήθεια, μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα", δήλωσε ο Βενιζέλος στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια επί πολυνομοσχεδίου που αντιμετωπίζει σειρά εκκρεμών ζητημάτων με την τρόικα, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

"Μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι που θα πάω στο Eurogroup πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα", συμπλήρωσε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει συμμετοχή 100% των ομολογιούχων. Κάλεσε ακόμα όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις τόσο για το PSI, όσο και για το νέο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί συμφωνία για το «κούρεμα»

Άλμα άνω του 8% σημείωναν οι ελληνικές τράπεζες την Πέμπτη, εν μέσω αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας στις συζητήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

"Μέχρι αύριο, λέγεται ότι θα κλείσει το PSI, ότι θα ολοκληρωθούν οι όροι του PSI, ενόψει και του Eurogroup, και κατ' επέκταση αυξάνονται οι πιθανότητες να συμφωνηθεί και η δεύτερη δανειακή σύμβαση (της Ελλάδας)", είπε η Νατάσσα Ρουμαντζή, αναλυτής στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

"Υπάρχει μια ανακούφιση ότι το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται να απομακρύνεται", πρόσθεσε.
Στις 15:33 ώρα Ελλάδας, ο τραπεζικός δείκτης κέρδιζε 8,04%, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται 3,67%.