ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για σύσταση «Εταιρείας Υδρογονανθράκων»

Ανοίγει ο δρόμος για σύσταση «Εταιρείας Υδρογονανθράκων»

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία «Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέποντας τη σύσταση για 99 χρόνια Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης.

Η Ανώνυμη Εταιρεία που θα συσταθεί (ΕΔΕΥ Α.Ε.), θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό τους ενός εκατομμυρίου ευρώ και θα λειτουργεί σύμφωνα με του κανόνες της ιδιωτική οικονομίας.

Ωστόσο οι δραστηριότητες της θα εποπτεύονται από το κράτος και από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα καταβληθεί από το Δημόσιο σε τρεις ισόποσές δόσεις, ενώ θα εκδοθεί μια μετοχή, ονομαστική υπέρ του Δημοσίου και μη μεταβιβαζόμενη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥ είναι επταμελές και τα μέλη του θα επιλέγονται μετά από προκήρυξη. Τα τρία μέλη θα επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα διορίζονται ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Στον πρόεδρο μπορεί να ανατίθενται και καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου. Τα άλλα τέσσερα μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ σε όλα τα μέλη θα χορηγείται αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4001/2011 που αφορά «τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».