ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβίβαση 29% του ΟΠΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Μεταβίβαση 29% του ΟΠΑΠ στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 29% του ΟΠΑΠ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας ύψους 50 δισ. ευρώ για την μείωση του δημοσίου χρέους.

Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της - την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για πώληση του ποσοστού 34% του ΟΠΑΠ πέρυσι, η πώληση μετατέθηκε για το πρώτο τρίμηνο φέτος λόγω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

"Ο στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός στο πρώτο τρίμηνο", δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Ταμείου Ιωάννης Κουκιάδης.

Ο ΟΠΑΠ, με συνολική κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ περίπου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση μετέφερε το ποσοστό 29% του ΟΠΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Κουκιάδης δεν προσδιόρισε χρονικά πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση.

"Η ολοκλήρωση έχει μια σειρά από θέματα, αυτό που λέμε ουρές, οι οποίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρονικά", είπε. "Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον έντονο".

Το Δημόσιο άντλησε 1,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πέρυσι έναντι αναθεωρημένου στόχου για 4 δις ευρώ.

Στην ΕΕ και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αντλήσει επιπλέον 9,3 δις ευρώ φέτος μέσω της πώλησης δημόσιων κτιρίων και ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, ο Κουκιάδης είπε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός και ότι το Ταμείο στοχεύει για το 2012 σε έσοδα 4,7 δις ευρώ. Και αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την συμφωνία για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές και για το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ.

"Δεν μπορεί να βγει τίποτα στον αέρα αν δεν ολοκληρωθεί το PSI και η δανειακή σύμβαση", είπε ο Κουκιάδης.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του N.3556/2007 και την από 27.01.2012 σχετική ενημέρωση ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 §§ 4 & 5 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152/1.7.2011/Α’) και σε εφαρμογή της υπ’ αρ. 193/27.10.2011 (ΦΕΚ 2501/4.11.2011/Β’) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» 92.510.000 μετοχές της ΟΠΑΠ Α.Ε., ήτοι ποσοστό 29,00% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. διαμορφώνεται πλέον σε 5%.