ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιάλλακτη η τρόικα για τα εργασιακά

Αδιάλλακτη η τρόικα για τα εργασιακά

Αμετακίνητη στα εργασιακά ζητήματα είναι η τρόικα, όπως προέκυψε και κατά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη στα γραφεία της αντιπροεδρίας, στην οδό Ζαλοκώστα.

Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής δεν κάνουν βήμα πίσω στο αίτημά τους για ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τον 13ο και 14ο μισθό, τις κλαδικές συμβάσεις και τη μετενέργεια.

Ως εκ τούτου, το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το ύψος των αλλαγών που θα αποδεχθούν.

Κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη, αναμένονται περικοπές 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της Άμυνας εντός της επόμενης διετίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο απολύσεων των στρατιωτικών.

Επίσης, η τρόικα ζητά περικοπές δαπανών και συγχώνευση και κατάργηση των φορέων του Δημοσίου με άμεσες απολύσεις των υπαλλήλων, ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα.

Να σημειωθεί ότι στις 14:30, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα μετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά την οποία θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.