ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Πότε πληρώνεται

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Πότε πληρώνεται

Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, με τις αιτήσεις να λήγουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport και πάνω από 370.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο. Όσοι όμως έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία πτώσης τζίρου για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο ενώ θα υπολογιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 :

  • τον κύκλο εργασιών για κάθε μήνα (επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ) ενώ
  • οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ :

- τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά κάθε μήνα

- το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019

- το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίηση τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη για 6η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα γίνουν στον υγειονομικό τομέα.

«Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πολεμική Αεροπορία: Ιπτάμενη... τανάλια! Rafale και F-16 Viper «πνίγουν» την Τουρκία