ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει σήμερα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κληρώνει σήμερα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η ανοικτή δικαστική διένεξη ΔΕΠΑ Εμπορίας - ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της περιόδου 2010-2015 θεωρείται ένα από τα αγκάθια για τη συνέχεια της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης αερίου. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς καθώς και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως εξηγούν η πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου του 2019 ψαλίδιζε μεν τις απαιτήσεις της ELFE από τα 302 στα 61 εκατ. ευρώ αλλά δικαίωνε τη βιομηχανία.

Επί της απόφασης αυτής έχει ασκήσει έφεση η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία είναι να εκδικαστεί σήμερα. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η εκδίκαση θα αναβληθεί καθώς την ίδια στιγμή και η ELFE έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Η έφεση της βιομηχανίας έχει προσδιοριστεί να δικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι, λοιπόν, πιθανόν, λένε οι πληροφορίες, οι δύο εφέσεις να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Γιατί, λοιπόν, η υπόθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ίσως και την ίδια την τύχη της αποκρατικοποίησης; Αν η ELFE δικαιωθεί τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων κι από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Και πρόκειται για έναν οικονομικό κίνδυνο, τον οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές δεν μπορούν να εκτιμήσουν προκειμένου να καταθέσουν προσφορές απόκτησης της δημόσιας επιχείρησης. Πάντως, όπως και να έχει το ενδεχόμενο σημερινής αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης ίσως μεταθέσει την τελευταία φάση του διαγωνισμού για το φθινόπωρο.