ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους και το «κούρεμα»

Βρέθηκε λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους και το «κούρεμα»
Μεταξύ της διαφοροποίησης των εννοιών «αποταμιευτής» κι «επενδυτής» θα κριθεί, τελικώς, η τύχη των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μια λύση που εξετάζεται προκειμένου να μην θιγούν όλοι όσοι αγόρασαν τίτλους του δημοσίου προκειμένου να διασφαλίσουν τις οικονομίες τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι να διαχωριστούν από εκείνους που τα έπραξαν δευτερογενώς.

Δηλαδή από εκείνους που αγόρασαν τα ομόλογα τους από τη δευτερογενή αγορά.

Κι αυτό γιατί αυτοί οι τελευταίοι κινήθηκαν με λογική επενδυτή, που επιχειρεί να κερδίσει από τις μεγάλες αποδόσεις που έδιναν όλους τους τελευταίους μήνες τα ελληνικά ομόλογα.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως αυτοί θα δουν τους τίτλους τους να «κουρεύονται» κανονικά, καθώς πήραν το ρίσκο τους, όταν αποφάσιζαν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία.

Αντιθέτως, οι ομολογιούχοι της πρώτης κατηγορίας, οι οποίοι απλώς αποταμίευσαν τα λεφτά τους σε ομόλογα του δημοσίου, τα οποία αγόρασαν πρωτογενώς, μάλλον θα αποφύγουν το PSI.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, επιμένει σε κάθε περίπτωση να εμφανίζεται καθησυχαστικός αναφορικά με το θέμα, τονίζοντας ότι «θα βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι Έλληνες αποταμιευτές για τις απώλειες που θα έχουν οι τοποθετήσεις τους σε ομόλογα».

Προς το παρόν, βεβαίως, οριστική λύση δεν έχει βρεθεί, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου, όπως διαβεβαιώνεται απ΄ το υπουργείο Οικονομικών.

Το αν θα είναι αυτή που περιγράφτηκε παραπάνω ή κάποια άλλη, είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί.