ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες χώρες μετατρέπονται σε χρηματιστηριακά κέντρα μετά το Brexit

Ποιες χώρες μετατρέπονται σε χρηματιστηριακά κέντρα μετά το Brexit
AP

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, περίπου ο μισός όγκος συναλλαγών σε μετοχές που γινόταν στο Σίτι μεταφέρθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Cboe Europe μέσω του Αμστερνταμ έγιναν τον Ιανουάριο χρηματιστηριακές συναλλαγές σε μετοχές αξίας 9,2 δισ. ευρώ την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αφορούν στο χρηματιστήριο Euronext Amsterdam και τους ολλανδικούς βραχίονες της CBOE Europe και της αγοράς Turquoise.

Η μεγάλη αυτή αύξηση καταγράφηκε καθώς οι συναλλαγές σε μετοχές στο Λονδίνο υποχώρησαν σημαντικά φτάνοντας το ίδιο διάστημα τα 8,6 δισ. ευρώ την ημέρα, ενώ μέχρι πέρυσι το ποσό αυτό ήταν περίπου διπλάσιο. Έτσι το Λονδίνο έχασε πλέον τον ιστορικό του ρόλο ως το κύριο κέντρο συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία πάντως δεν περιλαμβάνουν δεδομένα από την επανέναρξη πραγματοποίησης συναλλαγών σε ελβετικές μετοχές μέσω του Λονδίνου, η οποία έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συναλλαγές αυτές μπορεί για τον Φεβρουάριο να ξαναφέρουν το Λονδίνο στην πρώτη θέση της διενέργειας αγοραπωλησιών μετοχών στην Ευρώπη με βάση τον όγκο. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, όμως, και πάλι οι συναλλαγές αυτές θα βρίσκονται πολύ κάτω από τα ιστορικά υψηλά.

Η Βρετανία έχασε από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και μετά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτοτε οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιτρέψει στο επενδυτικό κοινό να κάνει συναλλαγές μέσω της Βρετανίας σε μετοχές πάσης φύσεως και ειδικά μεγάλων εταιρειών με τεράστιους όγκους, όπως η Airbus και η BNP. Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν ότι χάθηκαν από το Λονδίνο συναλλαγές σε μετοχές που καθημερινά ξεπερνούσαν τα 6 δισ. ευρώ.

Η μη ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει το πού κατέληξε η κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών στο διάστημα των διαπραγματεύσεων πριν να ολοκληρωθεί το Brexit. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι δεν βιάζονται για να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τη διενέργεια τέτοιων συναλλαγών μέσω του Λονδίνου.

Το Παρίσι και το Δουβλίνο κατέγραψαν επίσης μικρές αυξήσεις στις συναλλαγές σε μετοχές τον περασμένο μήνα, καθώς αγορές και πωλήσεις μετοχών διοχετεύτηκαν μέσω βραχιόνων στην ΕΕ των συστημάτων Aquis και Liquidnet αντίστοιχα και όχι μέσω του Λονδίνου. Ως απάντηση στις κινήσεις της ΕΕ, το Λονδίνο έχει καταργήσει την απαγόρευση διαπραγμάτευσης ελβετικών μετοχών, όπως ήταν αυτές των Nestle και Roche, η οποία απαγορεύεται επί του παρόντος στα χρηματιστήρια της ΕΕ.

Από την αρχή του έτους το Αμστερνταμ έχει επιπλέον αυξήσει τις δραστηριότητές του σε ανταλλαγές (swaps) και σε αγορές κρατικού χρέους που συνήθως πραγματοποιούνταν μέσω του Λονδίνου πριν από το Brexit. Το Intercontinental Exchange που εδρεύει στις ΗΠΑ σχεδιάζει επίσης να μεταφέρει στην Ολλανδία την αγορά και πώληση δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα αξίας 1 δισ. ευρώ την ημέρα, αν και η εκκαθάριση των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο Λονδίνο.