ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πλούσιο παρασκήνιο η παραίτηση Τσούρντα από το ΤΧΣ

Με πλούσιο παρασκήνιο η παραίτηση Τσούρντα από το ΤΧΣ

Οι προωθούμενες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν θα αφορούν μόνο στο πλαίσιο λειτουργίας του, αλλά και στη διοίκηση που θα αναλάβει να τρέξει τα επόμενα βήματα και ειδικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και τη διαδικασία αποεπένδυσης της Εθνικής Τράπεζας από την Εθνική Ασφαλιστική.

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τσούρντα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση, η οποία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Άλλωστε ο ίδιος είχε λάβει «μεταβατική ανανέωση» της θητείας του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και είχε ήδη λάβει μηνύματα πως θα παρέμενε για σύντομο διάστημα στη θέση του. Αυτό διότι στην κυβέρνηση δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από το έργο του και ειδικά με το πως χειρίσθηκε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και το ζήτημα της μη υποβολής εγκλήσεων από τα ΔΣ των τραπεζών για σοβαρά τραπεζικά σκάνδαλα για τα οποία ήδη είχαν ασκηθεί εισαγγελικές διώξεις.

Πλέον θα τρέξει διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του αντικαταστάτη του. Ο νέος CEO θα αναλάβει να εκτελέσει τη νέα στρατηγική του Ταμείου μετά την επικείμενη αλλαγή του καταστατικού του που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι τροποποιήσεις που θα νομοθετηθούν θα επιτρέπουν στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε εκδόσεις νέων μετοχών στις τράπεζες. Πρόκειται για μια αλλαγή απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και στη συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή η στρατηγική απο-επένδυσης του Ταμείου από τον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία θα επανακαθοριστεί η ευθύνη των μελών του ΤΧΣ και θα ελαστικοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτικά και καθιστούν πολύ δύσκολη την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων.

Πάντως, δεδομένης της παραίτησης του CEO του ΤΧΣ και της προηγηθείσας παραίτησης της Μαρίκας Φραγκάκης από μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεννάται το ερώτημα για το εάν οι αποφάσεις που θα λάβει το Ταμείο μέχρι την πλήρωση των εν λόγω θέσεων θα είναι νόμιμες.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σχετικά με την παραίτηση του Μάρτιν Τσούρντα το ΤΧΣ ανέφερε τα εξής:

«O Δρ Martin Czurda ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση που κατείχε από τον Μάιο του 2017.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Γενικού Συμβουλίου και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους για τη μακρά συνεργασία με τον Δρ Czurda και εύχονται κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα».