ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Κόντρα Σόιμπλε – Γκάιτνερ για το «τείχος προστασίας»

G20: Κόντρα Σόιμπλε – Γκάιτνερ για το «τείχος προστασίας»

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των είκοσι ισχυρότερων και αναδυόμενων χωρών συνεδριάζουν στο Μεξικό με βασικό θέμα το τείχος ασφαλείας" με το οποίο θα εξοπλιστεί η ευρωζώνη και το οποίο θα αποτρέψει τη διάδοση της κρίσης χρέους.

Η G20 με επίσημη ανακοίνωση της αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να μην χαλαρώσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ακόμη και αν περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αξιωματούχος μιας μη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είπε ότι η G20 αναζητά μια ισορροπία ώστε να καλέσει μεν την ευρωζώνη να αποκτήσει ισχυρούς οικονομικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως να εμφανίζεται ότι της ασκεί πιέσεις.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση ενδέχεται να σημειώνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εταίρων τους τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα συμβάλει επιπλέον στην αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως επιθυμούν οι Βρυξέλλες.


"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (τη χορήγηση πρόσθετων πόρων) για το ΔΝΤ αλλά μόνο από τη στιγμή που θα δούμε το χρώμα του χρήματος της ευρωζώνης• και δεν το έχουμε δει", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό κανάλι SkyTV.

Διαφωνούν ΗΠΑ και Γερμανία

Ουάσινγκτον και Βερολίνο εμφανίζονται να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά το "τείχος ασφαλείας". Οι ΗΠΑ το θέλουν όσο μεγαλύτερο γίνεται, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει εντός των ορίων της δημοσιονομικής και νομισματικής ορθοδοξίας.

"Ο καλύτερος τρόπος αν θέλετε να λύσετε μια κρίση που απειλεί την οικονομία και τη δημοσιονομική θέση σας είναι να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε περισσότερα απ' όσα είναι απαραίτητα", υποστήριξε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. "Αν (οι Ευρωπαίοι) το κάνουν, θα υπάρχει περισσότερο οξυγόνο ώστε να επικεντρωθούμε σε άλλα πράγματα" στην G20, πρόσθεσε.

"Δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα να υπακούσουμε στις εκκλήσεις (...) και να ρίχνουμε επ' αόριστον χρήματα στα ταμεία διάσωσης, ούτε να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει χρήμα", απάντησε ο Σόιμπλε.

Καμία χώρα πάντως δεν έχει αναφέρει ποιο θα ήταν το "ικανοποιητικό" ποσό με το οποίο θα μπορούσε να εφοδιαστεί το "τείχος ασφαλείας" της ευρωζώνης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ήταν ο μόνος που έθεσε ανοιχτά το ζήτημα αυτό, που δεν αναμένεται ωστόσο να περιληφθεί στην ανακοίνωση της G20. "Μιλάμε για 1 τρισεκατομμύριο; Ίσως για 1,5;" διερωτήθηκε.

Η σύνοδος του Μεξικού γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πέμπτη και Παρασκευή) στην οποία θα συζητηθεί το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τώρα αλλά τον Μάρτιο.

Η επόμενη σύνοδος των υπουργών της G20 προβλέπεται να διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου. Έτσι, θα δοθεί ο χρόνος στα μέλη της ομάδας να εξομαλύνουν τις διαφορές τους.