ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση - Ποιοι και γιατί «κόπηκαν»

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση - Ποιοι και γιατί «κόπηκαν»

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Περίπου 286.000 επαγγελματίες θα «μοιραστούν» το μισό δισ. ευρώ της ενίσχυσης, με άλλους 435.000 να μένουν εκτός. 

Την Τετάρτη (03/03) καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, (περίπου 158 εκατ. ευρώ) ενώ μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα αποτελέσουν τα βασικά «όπλα» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε για το τι θα συμβεί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι αιτήσεις για τις αναστολές Μαρτίου - Ποιοι «κόβονται»

Τα «σφιχτά» κριτήρια του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, «έδειξαν» αύξηση τζίρου για 6 στους 10 με αποτέλεσμα να χάσουν την ενίσχυση.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός, ο υπουργός είπε ότι «χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, περίπου 158 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο 2021, υψηλότερο του 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Από 500 έως 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό

Τα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν σήμερα οι δικαιούχοι ενώ οι διαδικασίες για τον 7ο κύκλο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Μαρτίου.

Άγνωστο παραμένει και ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Πλέον η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο σκληρό lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης που ακολουθούν

  • Εκκίνηση του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί και ο 7ος κύκλος με περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
  • Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
  • Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31/12/2021 και υπό δημοσίευση είναι η ρύθμιση ως και 48 δόσεις.
  • Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
  • Προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους για έργα και ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς τα κονδύλια για την Επιστρεπτέα 7, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα είναι διπλάσια σε σχέση με την Επιστρεπτέα 6 και τα χρήματα που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι θα φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέα μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη για βιασμό το 2018