ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ελληνικά CDS

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ελληνικά CDS

Όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το γεγονός ότι τελικώς τα ελληνικά CDS δεν ενεργοποιήθηκαν, μάλλον βιάστηκαν.

Κι αυτό γιατί, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέσα στις προσεχείς ημέρες, θα κατατεθεί και νέο ερώτημα στην ISDA, αναφορικά με το θέμα και μάλιστα, αυτή τη φορά, σε εντελώς διαφορετική βάση, σε σχέση με τη χθεσινή.

Συγκεκριμένα, τα hedge funds που ετοιμάζουν το δεύτερο χτύπημα, θα στηριχθούν στο γεγονός ότι τα CACS, αυτή τη φορά, θα έχουν ενεργοποιηθεί κι όχι απλώς επειδή έχουν ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή. Κατά συνέπεια, το δεύτερο ερώτημα θα τεθεί μόνο από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει να κάνει χρήση τους, στο πλαίσιο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αναγκάσει τους ομολογιούχους της μειοψηφίας να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ακολουθώντας το παράδειγμα της πλειοψηφίας.

Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει προσεκτικά τη χθεσινή ανακοίνωση της ISDA, θα διαπιστώσει ότι σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι η απόφαση της να μην θεωρήσει «πιστωτικό γεγονός» την ψήφιση των CACS είναι προσωρινή και στηρίζεται στα τωρινά δεδομένα. Τα οποία – παρά την ψήφιση – δεν συνεπάγονται και ενεργοποίηση του θεσμού.

Γι αυτό και στην πραγματικότητα, η αγωνία σχετικά με την ενεργοποίηση των CDS δεν έπαψε, απλώς, σε αυτή τη φάση, μειώθηκε. Όλοι λοιπόν είναι προσεκτικοί παρατηρητές των γεγονότων, ας έχουν υπόψη τους ότι τη μέρα που θα ενεργοποιηθούν και τα CACS, στο πλαίσιο του PSI, εκείνη τη μέρα θα μετρήσει αντίστροφα και για το αν θα ενεργοποιηθούν τελικώς τα ελληνικά CDS ή όχι. Μέχρι τότε, όλοι θα τελούν σε κατάσταση αναμονής.