ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με μέλη του ΤΧΣ για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με μέλη του ΤΧΣ για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
INTIME

Τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με βασικό θέμα τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Βαγγέλης Πιλάλης. Από την πλευρά του ΤΧΣ, στη συνάντηση ορίσθηκε να μετέχουν Έλληνες στελέχη του Ταμείου, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να απευθυνθεί ξεχωριστά και στα ξένα μέλη που δεν θα παραστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς δεν πρέπει να υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα του 61% και πως αυτό δεν πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας «προληπτικής» αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ειδικά σε μια εποχή που αναμένονται τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και τη δανειοδότηση υγειών επιχειρήσεων.

Όπως έχει καταδειχθεί από τις αναφορές στελεχών του κόμματος και αναμένεται να υπογραμμισθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση από τα 16 δισ. ευρώ που έχουν βάλει οι φορολογούμενοι στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εστιάσει στο γεγονός πως η αύξηση κεφαλαίου δεν σχετίζεται με κεφαλαιακές ανάγκες που αναδείχθηκαν από stress test, αλλά και πως ο μόνος μέτοχος με δυνατότητα να εισφέρει σημαντικά κεφάλαια στην τράπεζα, εφόσον χρειαστεί, είναι το ΤΧΣ και όχι οι μέτοχοι που θα αναδειχθούν από το book building.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση του ΤΧΣ η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνουν και ζητήματα διαφάνειας της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί και η οποία αφενός έχει εγκλωβίσει τους μικρομετόχους της τράπεζας, αφετέρου οδήγησε σε μεγάλη πτώση τη μετοχή της τράπεζας, κάτι που ζημίωσε πρόσθετα το Ταμείο.

Ομοίως, αναμένεται να υπογραμμίσουν την πρόθεσή τους να αναδείξουν το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα και να ζητήσουν έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς φορείς σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εστιάσει και στο πως έχει εφαρμοσθεί η Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας (Relationship Framework Agreement) που έχει υπογράψει από το 2015 η Τράπεζα Πειραιώς με το ΤΧΣ.