ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα της συνάντησης Βενιζέλου - τραπεζιτών

Τα μηνύματα της συνάντησης Βενιζέλου - τραπεζιτών

Τρία είναι τα βασικά μηνύματα που εκπέμπονται από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο PSI θα μπουν τελικά όλα τα είδη ομολόγων που έχουν αυτή τη στιγμή στα χαρτοφυλάκια τους οι μεγάλοι, εγχώριοι, χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Όπερ σημαίνει κι αυτά που προέκυψαν από το δανεισμό μεγάλων ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από μία – δύο τράπεζες προβλήθηκαν αντιρρήσεις ως προς αυτή την προοπτική, με το επιχείρημα ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν είναι «κλασσικά», αλλά προϊόν χρηματοδότησης, κάτι, δηλαδή, σαν δάνειο, οπότε δεν θα πρέπει να «κουρευτούν».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ωστόσο αντέκρουσε πως σε αυτή τη φάση, από τη διαδικασία του PSI δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανένα ομόλογο, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, γι αυτό και το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται, γιατί στο τέλος της ημέρας κανείς δεν ήταν τελικά σίγουρος για το τι ακριβώς αποφασίσθηκε χθες βράδυ στο κτίριο της αντιπροεδρίας.

Εκεί άλλωστε ερίφθη ο κύβος αναφορικά και με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών τραπεζών στο PSI όπερ σημαίνει ότι ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 40 δις ευρώ, που βρίσκονται σε ελληνικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, θα «κουρευτούν».

Ένα άλλο μήνυμα που πέρασε απ΄ τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ήταν αυτό που είχε να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της διακοπής των μεταξύ τους συνομιλιών, στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank. Όπως λέγεται, στην αρχή επικράτησε μια αμηχανία, έγινε πάντως η σχετική χειραψία, αλλά κρατήθηκαν καθ όλη τη διάρκεια της συνάντησης οι …αποστάσεις.