ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σε διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο - Τι ισχύει για τις υπερωρίες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σε διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο - Τι ισχύει για τις υπερωρίες

Σε διαβούλευση τίθεται το εργασιακό νομοσχέδιο για την «Προστασία της εργασίας», περιλαμβάνοντας διατάξεις για το 10ωρο, τις απολύσεις, τις γονικές άδειες και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. 

Κατοχυρώνεται ρητά το 8ωρο/5θήμερο/40ωρο, προβλέπεται δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης ενώ ορίζεται ότι είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας αντί για 6 ώρες που ίσχυε ως τώρα. Επίσης, ξεκαθαρίζεται η διάρκειά του που θα είναι 15 - 30 λεπτά, ρύθμιση με την οποία αποφεύγονται εργοδοτικές καταχρήσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εργατολόγοι αναλύοντας το νομοσχέδιο βρίσκει κανείς, κρυμμένες ακραίες διατάξεις που οδηγούν σε εξαθλίωση των εργαζομένων.

Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για τη διάταξη που αφορά στις υπερωρίες και τι ισχύει για τους εργαζόμενους.

«Σπάει» το πλαφόν των υπερωριών των 150 ωρών με απόφαση Γενικού Γραμματέα για όλες τις επιχειρήσεις

Άρθρο 57 του Νομοσχεδίου

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει, επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης ετησίως της παρ. 3, σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή. Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση, οι μισθωτοί δικαιούνται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%).

«Δεν φτάνει που ο κ. Χατζηδάκης, νομοθετεί το "απλήρωτο 10ώρο" με ατομική σύμβαση. Δεν φτάνει που αυξάνει το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, στις 150 ώρες, προκαλώντας μείωση αποδοχών και φυσική εξάντληση, των εργαζομένων. Δεν φτάνει που απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους, που θα δουλεύουν ακατάπαυστα το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην παρ. 6 του άρθρου 57 προβλέπεται ότι: «6. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να χορηγείται κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης των μισθωτών όλων των επιχειρήσεων και εργασιών εν γένει, επιπλέον των επιτρεπόμενων ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης ετησίως της παρ. 3, σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή. Για την κατά τα ανωτέρω υπερωριακή απασχόληση, οι μισθωτοί δικαιούνται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά εξήντα τοις εκατό (60%)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δηλαδή ή Κυβέρνηση, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει «άδεια» για περισσότερες από 150 ώρες υπερωρίας κατ΄ έτος, χωρίς ανώτατο όριο,( δηλαδή ακόμα και χίλιες;!) τηρώντας μόνο τα ανώτερα όρια χρονικής ανάπαυση (11ώρες)» τόνισε ο δικηγόρος.

Mε τις διατάξεις αυτές έχουμε ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 40 ΩΡΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ

Σε εφαρμογή πενθημέρου: Οι ώρες 41η, 42η, 43η, 44η, 45η αμείβονται με προσαύξηση 20%.

Σε εφαρμογή εξαημέρου: Οι ώρες 41η έως 48η αμείβονται με προσαύξηση 20%

ΝΟΜΙΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑ: Για τις πρώτες 120 ώρες ετησίως, αμείβονται με προσαύξηση 40%(για τη βιομηχανία 96 ώρες ετήσια).

Για τις ώρες μετά τις 120 ετησίως, αμείβονται με προσαύξηση 60%.

ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ (ΠΑΡΑΝΟΜΗ) ΥΠΕΡΩΡΙΑ: Κάθε ώρα κατ’ εξαίρεση υπερωριακής απασχόλησης αμείβεται με προσαύξηση 80% Με την αύξηση του πλαφόν περιορίζονται οι λεγόμενες κατ' εξαίρεση υπερωρίες που αμείβονται με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%.

Συνεπώς διευρύνεται το πεδίο των φθηνότερων υπερωριών, που αμείβονται με την προσαύξηση 40%.

Με αυτό τον τρόπο «ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται και 13ωρο, με νόμιμη υπερωρία, με προσαύξηση μόλις 60%, με μια απλή άδεια της Αρχής. Δεδομένου ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω κόπωσης των εργαζομένων στο τέλος της βάρδιας, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές…»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει την Παρασκευή: Τέλος τα SMS, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Πώς θα πάμε σε νησιά