ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια και ΕΝΦΙΑ: Πώς θα τα επηρεάσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών - Ποιοι απαλάσσονται

Ενοίκια και ΕΝΦΙΑ: Πώς θα τα επηρεάσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών - Ποιοι απαλάσσονται
IN TIME

Κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, το οποίο όσο περνούν οι μήνες θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που αυξήθηκαν έως και 250% και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Στις 7.634 περιοχές – ζώνες που οι τιμές τράβηξαν την ανηφόρα, οι φόροι μεταβίβασης θα κάνουν άλμα. Αυτές οι περιοχές είναι το 55% του συνόλου των ζωνών, στις οποίες υπάρχει αύξηση κατά 19,5% μ.ό.

Σε 2.860 ζώνες υπάρχει μείωση κατά 14,7% μ.ό, ενώ αμετάβλητες παραμένουν 3.314 ζώνες.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν επισπεύσει τις συμβολαιογραφικές διαδικασίες, με τους πολίτες να τρέχουν να προλάβουν έως το τέλος του έτους.

Φόροι μεταβίβασης, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές, Δημοτικά Τέλη, Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, τεκμαρτά εισοδήματα και μία σειρά άλλοι φόροι θα πάρουν την ανηφόρα από το νέο έτος.

Ανεπηρέαστος από την αύξηση των αντικειμενικών δεν μένει ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος για το 2021 θα καταβληθεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές, με την 1η δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα καταβληθεί με τις νέες αντικειμενικές, με την 1η δόση τον Μάρτιο του ’22 και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

«Οι αντικειμενικές αξίες έχουν να επικαιροποιηθούν από το 2018. Δεν θα υπήρχαν αυτές οι μεγάλες μεταβολές έαν επικαιροποιούντουσαν κάθε χρόνο οι αντικειμενικές» τόνισε στο MEGA, ο Λευτέρης Ποταμιάνος, προέδρος Μεσιτών Αττικής. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, πριν το 2018, η τελευταία επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών είχε γίνει το 2018.

«Σοβαρό το πρόβλημα των ενοικίων. Έχουν ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι σε επίπεδα που δεν μπορεί να πληρώσει ο έλληνας πολίτης» σχολίασε ο κ. Ποταμιανός, ενώ όπως είπε, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αρκετοί ιδιοκτήτες καλούσαν στο γραφείο του, ρωτώντας εάν πρέπει να αυξήσουν τις τιμές στα σπίτια που νοικιάζουν.

«Οι μειώσεις που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την άνοδο στον φόρο που θα πληρώσουμε» είπε από την πλευρά της η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, κάνοντας λόγο ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν προσωρινός φόρος και πώς δεν πρέπει να είναι ακόμα σε ισχύ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ποιοι απαλάσσονται από τα ενοίκια του Ιουνίου

Απαλλάσσονται από τα ενοίκια του Ιουνίου εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός (σινεμά, θέατρα), αθλητισμός, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μεταφορές, γυμναστήρια, παιδότοποι αλλά και όσοι επαγγελματίες ήταν κλειστοί με κρατική εντολή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Εντούτοις, δε θα έχουν καμία μείωση οι πληττόμενοι.

Οι ιδιοκτήτες αν είναι φυσικά πρόσωπα θα λάβουν αποζημίωση 80% ή 60% αν είναι νομικά πρόσωπα, ενώ η πληρωμή θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αλλά και όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή το Μάιο, τόσο για την πρώτη τους κατοικία, όσο και για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους.

Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 50% της απώλειας, και θα πρέπει να περιμένουν ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν αυτές τις μειώσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό