ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές, αλλά έτοιμοι να κάνουν μεγάλες αγορές

Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές, αλλά έτοιμοι να κάνουν μεγάλες αγορές
INTIME

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν σταθεροποιηθεί και η εμβολιαστική διαδικασία να συνεχίζεται πλέον με τη συμμετοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ενισχύοντας την προοπτική επιστροφής στην «κανονικότητα», ωστόσο η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού καταδεικνύει πως η διαδικασία εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αντανακλά άμεσα στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΙΟΒΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν σημαντικά τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -16,3 μονάδες(από -8,5 τον Μάιο). Το 30% (από 25%) των νοικοκυριών δήλωσε πως αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 10% (από 17%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε ελαφρώς, στο 62% (από 59% τον Μάιο), ενώ στο 6% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Αλλά και ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε ισχυρή επιδείνωση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -28,1 (από - 18,7) μονάδες. Το 50% των καταναλωτών (από 46%) δήλωσε πως αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 21% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Παραδόξως, η επιδείνωση των εκτιμήσεων για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών και της χώρας δεν οδηγεί τους καταναλωτές να «σφίξουν το ζωνάρι» και να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ κατέδειξε πως η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε τον Ιούνιο με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -29,6 μονάδες (από - 33,6 τον Μάιο). Το 37% των καταναλωτών (από 44%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 7% εκ νέου αναμένει το αντίθετο.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις –57,6 μονάδες (από -52,2 τον Μάιο). Το 80% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 20% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 26% (από 29%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε στο 5%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αλλαγές στις μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύετε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου