ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Προς παράταση η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Να δώσει παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία υπαγωγής λήγει στις 30 Μαρτίου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει εισπράξει μόλις 200 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, οπότε εξετάζει παράταση μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από τα χρέη προς το Δημόσιο.

Στη ρύθμιση χρεών υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις έως 60, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Κατάσχεση εισοδημάτων και συντάξεων

Λόγω της «μαύρης τρύπας» των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή κατάσχεσης του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.

Εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Ωστόσο, εάν ο μισθός η σύνταξη ή το βοήθημα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς και με βάση το συνολικό ποσό, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, υπό την προϋπόθεση το ποσό που θα απομένει να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.