ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του οίκου Moody’s για την Ελλάδα

Αυξημένες προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του οίκου Moody’s για την Ελλάδα
Αυξημένες προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του οίκου Moody’s για την Ελλάδα
AP

Αυξημένες προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του οίκου Moody’s, μεθαύριο Παρασκευή, καλλιεργούν στελέχη της ελληνικής αγοράς που βλέπουν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης.

Η αγορά δεν αποκλείει ο οίκος να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3, και έτσι να ευθυγραμμιστεί με τις S&P, Fitch και DBRS, οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Καταλυτικό ρόλο στο θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παίζουν οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πλειονότητα των εκθέσεων δίνουν για την Ελλάδα εκτιμήσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη διετία, όπου μάλιστα το 2021 μπορεί ξεπερνούν το 7-8% και το 2022 το 4-5%.

Η Moody’s είχε τηρήσει σιγήν ιχθύος τον Μαΐο, με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο να μην έχει αλλάξει από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχε προβεί σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές.

Ο οίκος, νωρίτερα εντός του έτους, σε έκθεσή του είχε αναφέρει πως η αξιολόγησή θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, όπως επίσης μία ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 22 Οκτωβρίου, κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία αξιολόγησης, δεν εξέδωσε κάποια ετυμηγορία, διατηρώντας αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία BB.