ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιές στον ελληνικό «Ηλιο» βάζουν τώρα οι Γερμανοί

Σκιές στον ελληνικό «Ηλιο» βάζουν τώρα οι Γερμανοί

Λιγότερο ελληνικό «Ηλιο» θέλουν τώρα οι Γερμανοί, χαμηλώνοντας τις αρχικές προσδοκίες για μεγάλες εξαγωγές ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας προς το Βερολίνο.

Στο περίφημο πρόγραμμα «Ηλιος», που είχε ποντάρει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου, φαίνεται ότι μπαίνουν «σκιές».

Οι Γερμανοί, θέτουν τώρα ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δικών τους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια θα εκτιμήσουν εάν χρειάζεται να προχωρήσουν σε εισαγωγή από άλλες χώρες.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ανακοινώσει η χώρα μας, προέβλεπε την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. Ευρώ και θα έδιναν μια ιδιαίτερη τόνωση στην ελληνική οικονομία.

Η ιδέα ήταν η Γερμανία, που προτίθεται σταδιακά να βάλει «λουκέτο» σε πυρηνικούς αντιδραστήρες της, να είναι ο βασικός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από ελληνικό ήλιο.

Η βαριά βιομηχανία του «Ηλιου» ήθελε την παραγωγή να φτάνει μέχρι τα 10 γιγαβάτ μέχρι το έτος 2050 από τα μόλις 206 μεγαβάτ σήμερα.

Θέλουμε να ενισχύσουμε πρώτα την δική μας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προτού εξετάσουμε να εισάγουμε, δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Ενέργειας Juergen Becker σε συνέδριο, που διοργανώθηκε για την ενέργεια στην Αθήνα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται μόνο σε ορισμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά της γερμανικής παραγωγής.

Παράθυρο για εισαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα άφησε ο γερμανός υφυπουργός σε περίπτωση, που πέσουν οι… τιμές. Όπως εξήγησε, οι εγγυημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από αυτές στη Γερμανία, γεγονός που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα αυξημένο κόστος.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η σχεδιαζόμενη η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της ελληνικής επικράτειας, ενώ επέμενε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει ενέργεια από την «Ηλιο».

Διεύρυνε, πάντως, τον κύκλο των πελατών, που μέχρι πρότινος περιόριζε στη Γερμανία, αναφερόμενος γενικά σε χώρες της Ευρώπη μέχρι και τη γειτονική Τουρκία. Σημείωσε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου προϋποθέτει την ενίσχυση των υποδομών στα δίκτυα, καθώς μέχρι σήμερα μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 2.000 μεγαβάτ.

Ο επίτροπος Ενέργειας ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ προέβαλλε τις ανανεώσιμες πηγές ως ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση. Όλα αυτά, προς το παρόν, αποτελούν σχέδια…