ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα στήριξη σε νοικοκυριά και αγρότες για το κόστος ενέργειας

Ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
Ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
INTIME

Αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία επιδιώκοντας τη μικρή οικονομική ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και το μαγείρεμα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πέραν αυτής της ρύθμισης επιδιώκει να θεσπίσει και τις προ μηνός ανακοινώσεις του υπουργού Κώστα Σκρέκα για την πεντάμηνη αναστολή των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας στους βιομηχανικούς καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης. Αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται και για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα και ως προς τους οικιακούς πελάτες των προμηθευτών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη διάταξη, δεν θα πληρώσουν τις χρεώσεις ενέργειας και δυναμικότητας διανομής που αντιστοιχούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο 2 της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα ποσά αυτά σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022.

Με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθούν τα νοικοκυριά για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τους οποίους οι λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις ανήκουν στην κατηγορία των «ρυθμιζόμενων» και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού του λογαριασμού που πληρώνει ένας οικιακός πελάτης.

Εξάλλου με την τροπολογία, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης: αγροτικής χρήσης μέσης τάσης και αγροτικής χρήσης μέσης τάσης για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης > 13GWh, βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης, γενικής χρήσης μέσης τάσης, βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.