ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ βεβαίωσε 1 δισ. φόρους το 2021 μέσω στοιχείων της Αρχής για το Ξέπλυμα – Εισέπραξε το 0,28%

Στη βεβαίωση φόρων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ το 2021 στη βάση στοιχείων που έλαβε απ
Στη βεβαίωση φόρων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ το 2021 στη βάση στοιχείων που έλαβε από την Αρχή για το Ξέπλυμα

Στη βεβαίωση φόρων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ προχώρησε η ΑΑΔΕ το 2021 στη βάση στοιχείων που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, την ίδια στιγμή που δεκάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο αντιμετώπισαν στο σύνολο τους έτους  ελέγχους για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο σύνολο του 2021 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.708 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 124 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 430 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 403 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 358. Βεβαιώθηκαν ποσά 982 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά εισπράχτηκαν μόλις 2,6 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι το 0,28%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, μόνο μέσα στο Δεκέμβριο βεβαιώθηκε το ποσό των 958 εκατ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση, στη βάση στοιχείων που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Το ποσό αυτό είναι ρεκόρ και δεν γνωρίζουμε ποιες ήταν οι 153 υποθέσεις που οδήγησαν σε μια τόσο μεγάλη βεβαίωση!

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.