ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιστορική «βουτιά» για το ρούβλι μετά τις κυρώσεις της Δύσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιστορική «βουτιά» για το ρούβλι μετά τις κυρώσεις της Δύσης
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρούβλι κατέγραψε πτώση σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου του το πρωί της Δευτέρας
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρούβλι κατέγραψε πτώση σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου του το πρωί της Δευτέρας

Οι πρώτες επιπτώσεις των κυρώσεων που ανακοίνωσε η Δύση έναντι της Ρωσίας έγιναν ορατές το πρωί της Δευτέρας με το ρούβλι να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου καταγράφοντας πτώση σχεδόν 30% με το άνοιγμα των πρώτων αγορών.

Όπως αναφέρει ο Guardian το ρούβλι έφτασε στα 119 δολάρια καταγράφοντας πτώση 28,77% στην ισοτιμία του σε σχέση με την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα της Δευτέρας αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα αναταράξεις καταγράφηκαν στις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενώ αντίθετα το γιέν, το οποίο θεωρείται νόμισμα-ασφαλές καταφύγιο, κατέγραψε άνοδο μετά και την απόφαση Πούτιν να ανακοινώσει συναγερμό στις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του.

Στις ασιατικές αγορές το ευρώ κατέγραψε μείωση 1,15% στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως σήμερα να καταγραφεί η μεγαλύτερη μείωση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου των τελευταίων δύο ετών.

Υπό πτώχευση ευρωπαϊκή θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα, Δεύτερα, την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SWIFT: H Δύση ενεργοποίησε το «πυρηνικό όπλο»- Γιατί μπορεί να γονατίσει τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr