ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί για την ΕΕ η αύξηση των επιτοκίων της Fed

Τι σηματοδοτεί για την ΕΕ η αύξηση των επιτοκίων της Fed
AP

H Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50%, με την μεταβολή αυτή να είναι η μεγαλύτερη από το 2000 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Πλέον τα επιτόκια του δολαρίου διαμορφώνονται σε εύρος από 0,75% με 1%.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον τεράστιο ισολογισμό της λόγω της αγοράς ομολόγων, εφαρμόζοντας την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών και διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται ότι αν και η συνολική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παρέμειναν ισχυρές.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν φτάσει περίπου στο 2,5% για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθώντας την Fed το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Πριν από την αύξηση των επιτοκίων, θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.