ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο στόχοι Παπαδήμου για τις ελληνικές τράπεζες

Οι δύο στόχοι Παπαδήμου για τις ελληνικές τράπεζες

Το υπουργικό συμβούλιο που ξεκινά σε λίγη ώρα από τώρα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι …πανηγυρικό, αφού, όπως λένε και από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους πολυτέλειες.


Το βασικό θέμα της ατζέντας του θα είναι η έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου, με την οποία θα ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι χρόνοι αναφορικά με το συγκεκριμένο project είναι πλέον ασφυκτικοί και ήδη κάποιες προθεσμίες «χάνονται».

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μοιρασθούν έως τότε και τα λεφτά που πρόκειται να πάρουν καθένα πιστωτικό ίδρυμα από τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να «πάνε» πίσω όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η ολοκλήρωση συνολικά της διαδικασίας.

Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει τελειώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιθανότερο είναι να πηγαίνει για τα τέλη φθινοπώρου. Τώρα, βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπει τουλάχιστον το νερό στο αυλάκι, έτσι ώστε: α) η επόμενη κυβέρνηση να μην χρειασθεί να ξεκινήσει από το μηδέν τη διαδικασία, αλλά να την βρει κάπως προχωρημένη και β) οι τράπεζες, αν κάτι τέτοιο είναι πρακτικά και νομικά δυνατό, να πάρουν κάποια πρώτα χρήματα από το Ταμείο, για να αρχίσει να κινείται κάπως και η αγορά.