ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις κινήσεις με στόχο την είσπραξη περισσότερων φόρων

Τρεις κινήσεις με στόχο την είσπραξη περισσότερων φόρων

Σε τρία μέτωπα σημειώνονται εξελίξεις, αυτή τη στιγμή, αναφορικά με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στη χώρα μας και της εντατικοποίησης της εργασίας όσων ήδη υπηρετούν στον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, μετά την Ολλανδία, έστειλαν αίτημα συνδρομής και στην Ιταλία, προκειμένου να εντοπίσει και να ενημερώσει το εδώ υπουργείο Οικονομικών για την ύπαρξη Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι ποτέ δεν τα έχουν αναφέρει στις δηλώσεις τους.

Στην ιταλική περίπτωση, μάλιστα, εκτιμάται ότι η φορολογητέα ύλη η οποία θα βρεθεί να διαφεύγει, θα είναι πολύ μεγαλύτερη της ολλανδικής, όπου υπενθυμίζεται ότι βρέθηκαν 120 «ξεχασιάρηδες» πλοιοκτήτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται σύντομα. Σχεδόν παράλληλα, εντός των συνόρων, ξεκινά απ΄ την αρμόδια εισαγγελία μεγάλης έκτασης έρευνα για τις επιστροφές φόρου που έγιναν τη τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, από έλεγχο θα περάσουν οι επιστροφές που ξεπέρασαν το όριο των 50.000 ευρώ.

Η σχετική εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ήδη δοθεί και έχει ξεκινήσει η σχετική προπαρασκευαστική εργασία, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελέσματα αναμένονται σύντομα και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος, μια διορθωτική κίνηση που ετοιμάζεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του γενικότερου φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει να κάνει με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι για να υλοποιηθεί αυτό το project θα πρέπει να αποδυναμωθεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Και φαίνεται ότι σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον η σχετική απόφαση έχει ληφθεί. Εννοείται βεβαίως ότι το ΣΔΟΕ αντιδρά αλλά είναι άγνωστο αν κάτι τέτοιο, από μόνο του, αρκεί για να αποτρέψει τις εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογούνται.