ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέει «αίμα» στις αγορές - Ξεπούλημα στη Wall Street

Ρέει «αίμα» στις αγορές - Ξεπούλημα στη Wall Street
Σύμφωνα με την Barclays, η FED αναμένεται να αυξήσει κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο αναφοράς η στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου

Ισχυροί είναι και οι τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνθήκες sell off επικρατούν στη Wall Street, με τον παγκόσμιο δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 να έχει εισέλθει σε bear market.

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις τους από τον Ιανουάριο, στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού που σκαρφάλωσε στο 8,6% και σε νέο ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών.
Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις εντείνουν τις ανησυχίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη FED, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Barclays, η FED αναμένεται να αυξήσει κατά 0,75% το βασικό επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος του 3%-3,25% στις αρχές του 2023.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley προειδοποιεί για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.

Ισχυροί είναι και οι τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προηγούμενη Πέμπτη ότι ξεκινά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, γνωστοποιώντας παράλληλα τα πρώτα της βήματα, προαναγγέλοντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα άνω των 10 ετών κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει άλλη μια τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως μεγαλύτερου ύψους, ήτοι κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα καθοριστεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα επίσης αναθεώρησε για ακόμη μια φορά ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 (από 2,1% και 1,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της).

Σχετικές ειδήσεις