ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια φέρνει ο κίνδυνος ύφεσης

Τη δύσκολη εξίσωση της αντιμετώπισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού και της απομάκρυνσης του κινδύνου ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας καλείται να επιλύσει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,50% σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στο ξέφρενο ράλι των τιμών, κάτι που έχει προκαλέσει βουτιά στα χρηματιστήρια.

Η προοπτική για πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική όχι μόνο από τη FED αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες έχει ανησυχήσει τις αγορές με τις μετοχές να ακολουθούν ξανά έντονα πτωτική πορεία σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στη δική της αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα και μετά μπορεί να εξετάσει κι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, της τάξης του 0,50%.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η FED θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι θα πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις της τάξης του 0,50% και μια της τάξης του 0,75% σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Bloomberg. Εάν τελικά υλοποιηθεί το σενάριο αυτό θα πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις που θα έχει πραγματοποιήσει η FED από το 1994. Την Πέμπτη εξάλλου η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει κι αυτή σε αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται και οι τιμές των μετοχών υποχωρούν ήδη από την Παρασκευή όταν νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις τιμές αύξησαν τις ανησυχίες ότι η FED θα πατήσει περισσότερο τα φρένα νομισματικής πολιτικής μετά την είδηση ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε νέο υψηλό 40 ετών, στο 8,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση για τις ΗΠΑ.

Ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο φόβος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο Πάουελ μπορεί να αναγκαστεί με τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών. Αφού πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους κρατώντας πιο συγκαταβατική στάση απέναντι στην άνοδο των τιμών, ο Πάουελ αρχίζει να χρησιμοποιεί όλο και πιο έντονη γλώσσα κατά της ανόδου των τιμών. Αυτό τον κάνει να ακούγεται όλο και περισσότερο σαν τον πρώην πρόεδρο της FED Πολ Βόλκερ. Ο τελευταίος είχε ακολουθήσει πολύ αυστηρή νομισματική πολιτική πριν από τέσσερις δεκαετίες για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Πάντως, χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley James Gorman δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να εισέλθει σε ύφεση, τονίζοντας ότι κανείς «δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πού θα είναι ο πληθωρισμός σε έναν χρόνο από τώρα».