ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέους ελέγχους για την αισχροκέρδεια και τη νοθεία στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση  

Νέους ελέγχους για την αισχροκέρδεια και τη νοθεία στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση  
Η ΑΑΔΕ θα προχωρά η σφράγιση πρατηρίων και η δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα.
INTIME

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους μηχανισμούς και ελέγχους για την αισχροκέρδεια και τη νοθεία στα καύσιμα

Σκοπός είναι, κατά τις πληροφορίες, να λειτουργήσει ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής - ελέγχου των τιμών των καυσίμων, ενώ σε κάθε περίπτωση με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρά η σφράγιση πρατηρίων και η δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ανώτατο χρονικό διάστημα σφράγισης (με ειδική ταινία – μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά στα σημεία εισόδου κάθε πρατηρίου - παραβάτη) θα είναι οι 90 μέρες.

Με τον ετήσιο τζίρο του λαθρεμπορίου καυσίμων να υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και με τουλάχιστον 200 πρατήρια βενζίνης, σύμφωνα με τις ελεγκτικές Αρχές, να πωλούν νοθευμένα καύσιμα, τα οποία αρχικά προωθούνται σε παράνομες δεξαμενές στον Ασπρόπυργο και άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής, μάλιστα, η έρευνα αποκτά γιγάντιες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο πρωτοφανής αιματηρός πόλεμος συμφερόντων (ο οποίος φαίνεται να διογκώνεται ύστερα και από την αύξηση των τιμών) γύρω από το εμπόριο πετρελαιοειδών, που μέσα σε 54 ημέρες είχε απολογισμό δύο νεκρούς και μία ένοπλη επίθεση στο πρατήριο του προέδρου των βενζινοπωλών της Θεσσαλονίκης, έχει σκορπίσει ανησυχία στην κυβέρνηση.

Συνολικά, την τελευταία τριετία έχουν σημειωθεί άλλες περίπου 15 παρόμοιες επιθέσεις, είτε με πυροβολισμούς είτε με ρίψεις χειροβομβίδων και εκρήξεις βομβών σε πρατήρια καυσίμων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τις Αρχές να βλέπουν πίσω από αυτές κόντρες που αφορούν το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών αλλά και προειδοποιητικές ενέργειες.