ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλα: Αντιμέτωπη με προβλήματα επάρκειας η ελληνική αγορά

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο των ελλείψεων βρίσκεται ο κλάδος του γάλακτος
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο των ελλείψεων βρίσκεται ο κλάδος του γάλακτος
Pixabay

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο των ελλείψεων βρίσκεται ο κλάδος του γάλακτος λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ που δημιουργεί η εκτόξευση του κόστους παραγωγής. 

Η αλματώδης άνοδος των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών έχει οδηγήσει αρκετούς κτηνοτρόφους στην απόφαση να περιορίσουν τις ποσότητες που παράγουν, την ίδια ώρα που οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Μόνο στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου 2022 οι τιμές λιανικής στο νωπό πλήρες γάλα ανατιμήθηκαν κατά 1,9% και στο γάλα με μειωμένα λιπαρά κατά 4,9% ενώ στα τυροκομικά προϊόντα κατά 2,4%, όταν σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έφτασαν στο 14,1%.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ποσότητες που παρέδωσαν οι παραγωγοί ήταν στο αγελαδινό γάλα μειωμένες κατά 3,41% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για το πρόβειο κατά 3,43% και στο γίδινο κατά 7,43%.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι για να μη «στερέψει» η αγορά από γάλα θα πρέπει να δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους ώστε να μη χαθεί το ζωικό κεφάλαιο και να μην εγκαταλειφθεί η κτηνοτροφία της χώρας, ενώ από τον περασμένο Μάιο οι παραγωγοί γραβιέρας στη Νάξο έκαναν λόγο για έλλειμμα γάλακτος κατά περίπου 7 τόνους ημερησίως που δημιουργούσε προβλήματα στην παραγωγή του ΠΟΠ προϊόντος.

Για δυσκολίες τροφοδοσίας κάνουν λόγο στα Νέα και οι γαλακτοβιομηχανίες, με στελέχη του κλάδου να υπογραμμίζουν τη μείωση που καταγράφεται στις εισκομίσεις γάλακτος και να προειδοποιούν ακόμη και για αδυναμία παραγωγής προϊόντων εάν παραμείνει επί μακρόν αυτή η κατάσταση.

Εκτιμούν δε ότι το πρόβλημα της επάρκειας θα γίνει εμφανές το επόμενο εξάμηνο όσο θα τελειώνουν τα αποθέματα ζωοτροφών που αγοράστηκαν σε χαμηλότερες τιμές τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι ζωοτροφές αποτελούν το 60% του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς.