TA METΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass, επίδομα θέρμανσης και στέγης, αυξήσεις στις συντάξεις: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Power pass, επίδομα θέρμανσης και στέγης, αυξήσεις στις συντάξεις: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
INTIME NEWS

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για την στήριξη των ευάλωτων: Εκείνα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή και όσα θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο

Τη Δευτέρα το πρωί στις 10.00 θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ μια πρώτη όμως γεύση των όσων θα ακολουθήσουν έδωσε ο ίδιος κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

«Αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Να σας δώσω όμως κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα» απάντησε σε σχετική ερώτηση εξηγώντας: «Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του '22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα».

Ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι «προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ότι αφορά το στεγαστικό πρόγραμμα αυτό θα δρομολογηθεί σε δύο χρόνους. «Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα. Το πρόγραμμα με το επιτόκιο του δανείου, η αύξηση του ορίου της Gonden Visa για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός θα είναι άμεσα. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Οι φοιτητικές εστίες. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους φοιτητές που αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και πόσο ακριβό είναι να βρουν σπίτι.

Με τη διπλή επιδότηση σε όσους συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές. Τα Πανεπιστήμια έχουν χώρους που με ΣΔΙΤ μπορούν να δώσουν σε πολύ χαμηλό τίμημα. Πολύ σημαντική και η αντιπαροχή. Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική.

Έχουμε πάρα πολλά διαμερίσματα κλειστά. Πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Το σχέδιο είναι επεξεργασμένο, οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση, επεξεργασμένη, είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω σοβάρά» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες όπως είπε προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου, «θα είναι της έκτασης που προσδιορίζεται από το νόμο αλλά μεγαλύτερη απ' ό,τι περιμέναμε λόγω πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά θα δούνε αμέσως αύξηση περίπου 6% μπορεί και μεγαλύτερη».

Σχετικές ειδήσεις