ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνούν τους 100.000 οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό

Ξεπερνούν τους 100.000 οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό
INTIME

Πλήρης εικόνα για τις εισφορές τους, το αν αυτές έχουν καταβληθεί εγκαίρως αλλά και πού επενδύονται, και κατά συνέπεια πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις τους, αποκτούν οι 102.000 ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) μέσω μιας νέας εφαρμογής, του myTEKA (myteka.gov.gr). 

Η αρχή έγινε από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν είναι περισσότεροι από 720, όμως έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα ανοίξει για όλους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι εγγραφές των νέων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ασφαλισμένων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τις 102.000, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 60.000 έως το τέλος του έτους, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η νέα αυτή εφαρμογή να αφορά πολύ περισσότερους ασφαλισμένους, που υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο επικουρικό ταμείο.

Το ΤΕΚΑ είναι το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τους προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς των νέων ασφαλισμένων («ατομικοί κουμπαράδες») και είναι ο φορέας υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» (Ν. 4826/2021) που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κεντρικός πυλώνας του νέου μοντέλου είναι η εισαγωγή των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, καθώς και όσων νέων μέχρι 35 ετών το επιλέξουν. Με αυτή την αλλαγή οι νέοι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη. Αντί οι νέοι άνθρωποι να δίνουν τα χρήματά τους σε ένα γενικό «κορβανά», θα τα επενδύουν σε προσωπική βάση, επιλέγοντας οι ίδιοι μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, η Ελλάδα υιοθετεί το μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιορίζει τους κινδύνους που προκαλεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το δημογραφικό πρόβλημα. Η εμπειρία των χωρών αυτών (Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, κλπ.) δείχνει ότι οι νέοι μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που λαμβάνουν σήμερα, μέσω της επαγγελματικής διαχείρισης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Παράλληλα, το νέο σύστημα δημιουργεί κουλτούρα αποταμίευσης και έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, αφού μέσω της συσσώρευσης των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.