ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγρότες με την εγγύηση του Δημοσίου

Δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγρότες με την εγγύηση του Δημοσίου
AP

Στη χορήγηση δανείων έως και 25.000 ευρώ σε αγρότες για μικρές επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης προχωρεί η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει εγγυήσεις για μικρά δάνεια, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα καλύπτονται από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς την παροχή εγγυήσεων και από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών, με σημαντικά χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ακολουθήσει η επιλογή των τραπεζών που θα αναλάβουν και την υλοποίησή του ώστε να παρέχονται δάνεια για μικρές επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης προς γεωργούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις με γεωργικό τελικό προϊόν.

Στα δάνεια αυτά έως 25.000 ευρώ ο αγρότης δεν θα πληρώσει επιτόκιο για το 50% του κεφαλαίου που θα δανειστεί, ενώ με το υπόλοιπο 50% του δανείου θα παρέχεται από την τράπεζα άτοκα για τους πρώτους 24 μήνες.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορεί να συνδυάζεται και με επιχορηγήσεις, ώστε να παρέχεται επιδότηση επιτοκίου για περιορισμένο διάστημα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ή και τεχνική στήριξη στους ωφελούμενους γεωργούς και μεταποιητές προκειμένου να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο.