ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το κόστος χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Αυξάνεται το κόστος χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
INTIME

Στο 3,8% κινείται η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας με την τάση ωστόσο να είναι αυξητική.  

Το τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει το 2020-2021 από την απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στο ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία δημιούργησε ένα πρωτοφανές περιβάλλον φθηνού χρήματος για κράτη και επιχειρήσεις, με τις αποδόσεις ακόμη και των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων να αγγίζουν τα αρνητικά, έχει κλείσει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε για τρίτη φορά τα επιτόκια φέτος και στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις τουλάχιστον έως και τις αρχές του 2023, με την αγορά να εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2,75%-3,0%.

Οι «κανονικές» εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έχουν ουσιαστικά «παγώσει» από τον Μάιο, όταν ακόμη τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν αρνητικά και εν αναμονή των αυξήσεων που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωράει στη συνέχεια σε περιορισμένες μόνο κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας υφιστάμενων εκδόσεων καθώς και σε εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης, όπως η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αντίστοιχα, από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν «παγώσει» και οι κινήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, με το κύμα εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που χαρακτήρισε τα προηγούμενα δύο έτη να έχει σταματήσει.

Το νέο περιβάλλον των επιτοκίων καθιστά ολοένα και πιο ακριβούς τους όρους άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές για τις επιχειρήσεις, και μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2023 αυτό το κόστος θα αυξάνεται συνεχώς.