ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επιβάρυνση του δημοσίου χρέους λόγω στήριξης των τραπεζών

Νέα επιβάρυνση του δημοσίου χρέους λόγω στήριξης των τραπεζών
AP

Σε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους οδηγεί  η επικείμενη απόφαση της Eurostat σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε αυτό των εγγυήσεων που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων, του «Ηρακλή».

Tο δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 169,1% του ΑΕΠ εφέτος, από 193,3% το 2021, οπότε ακόμη κι αν επιβαρυνθεί λόγω «Ηρακλή» θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο από τα περυσινά επίπεδά του.

Σύμφωνα με την άποψη της Eurostat, η εγγραφή πρέπει να γίνει εκ των προτέρων, γιατί το ρίσκο που παίρνει το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τους ιδιώτες είναι μεγάλο, καθώς εγγυάται το 90% των ομολογιών, τα senior bonds.

Δεν είναι βέβαιο αν θα προστεθεί άμεσα στο χρέος το ποσό των 18,3 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, μια επιβάρυνση 9 ποσοστιαίων μονάδων, ή αυτό θα γίνει αφού θα υπολογιστούν ένα προς ένα τα πακέτα των τιτλοποιήσεων.

Τις επόμενες μέρες η εικόνα θα ξεκαθαρίσει, καθώς η Eurostat θα εκδώσει το λεγόμενο manual, έναν οδηγό για το πώς πρέπει να υπολογίζονται αυτές οι εγγυήσεις στο χρέος.

Πάντως, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν το χρέος επιβαρυνθεί με το σύνολο του ποσού, δηλαδή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ περίπου, δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, αφού αυτό το χρέος δεν παράγει τόκους, στον βαθμό που δεν καταπίπτει.