Ποιες μεγάλες αλλαγές έρχονται στη φορολογική διοίκηση το 2023
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες μεγάλες αλλαγές έρχονται στη φορολογική διοίκηση το 2023

Έτος ψηφιακής «μεταμόρφωσης» θα είναι για την ελληνική φορολογική διοίκηση το 2023, καθώς θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς που θα καταστήσουν τις συναλλαγές με τους πολίτες πιο απλές, ταχύτερες και προσιτές.

Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα πάνω από δέκα σημαντικές παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν εντός των επομένων μηνών και θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, εντός και εκτός συνόρων.

Info.jpg
Πηγή: Pixabay

Η εφορία στο κινητό

Έως τον Ιούλιο 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα φορολογικά application είναι πάγιο αίτημα των χρηστών, καθώς στην εποχή του mobile internet, άπαντες θέλουν να ενημερώνονται για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από το κινητό. Παράλληλα, η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής και διευθέτησης και κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων.

Μια ακόμη παρέμβαση που θα τρέξει έως τον Ιούνιο 2023 αφορά στην ανάπτυξη αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το σχετικό σχέδιο έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ωστόσο, πλέον η ΑΑΔΕ έχει θέσει τις βάσεις για την υλοποίησή του, κάτι που θα ικανοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς φορολογουμένους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023 θα δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών. Αυτή η δυνατότητα θα ανακουφίσει χιλιάδες φορολογουμένους που λόγω ισχνών οφειλών δικών τους ή νομικών προσώπων που εκπροσωπούν δεν μπορούν σήμερα να λάβουν ενημερότητα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 θα έχει προχωρήσει και η δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα. Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι λίγες και η υλοποίηση της εν λόγω εφαρμογής είναι πάγιο αίτημα λογιστών και φοροτεχνών.

Οι επιστροφές φόρων

Αλλά και για τις επιστροφές φόρων η ΑΑΔΕ δρομολογεί έως το τέλος Μαρτίου 2023 ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου με την υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που είναι ενήμερα. Αυτό θα γίνεται χωρίς αίτηση της επιχείρησης και χωρίς επίσκεψη στην εφορία.

Ξανά μέχρι τον Ιούνιο 2023 θα υπάρξει πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού τους με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας. Ως υπερείσπραξη θεωρείται το ποσό που καταβλήθηκε αλλά δεν πιστώθηκε αυτόματα σε οφειλή ή ρύθμιση και το οποίο εμφανίζεται στην εφορία ως εκκρεμότητα επιστροφής ή συμψηφισμού.

Πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα αλλοδαπών φορολογουμένων με ελληνικό ΑΦΜ που δεν διατηρούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Έως το τέλος Ιουνίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει και στην κατάρτιση μελέτης συμπεριφορικής ανάλυσης σε μια κατηγορία οφειλετών. Με τον τρόπο αυτό θα δει ποιοι οφειλέτες και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους και ποιοι όχι. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να διαπιστώσει και το βαθμό αποτελεσματικότητας των εκάστοτε δόσεων που θεσμοθετούνται ανά περιόδους.

Hi- tech έλεγχοι

Στο ελεγκτικό σκέλος, έως το Μάρτιο του 2023 η ΑΑΔΕ θα έχει ενσωματώσει στο σύστημα ElenxisLive την εφαρμογή μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Κανονικά οι εφοριακοί έπρεπε ήδη από εφέτος να έχουν αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο η τεχνική υλοποίηση του συστήματος άργησε. Από τα μέσα λοιπόν του 2023 οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν tablets για να κάνουν online ελέγχους.

Μια δίδυμη παρέμβαση που θα υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2023 αφορά στην αυτόματη ενημέρωση του μητρώου φορολογουμένων από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και το Μητρώου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτή η διασύνδεση θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.

Ένα από τα σημαντικά ελεγκτικά εργαλεία που θα τεθούν σε εφαρμογή στο τρίτο τρίμηνο 2023 αφορά στο μηχανισμό παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων. Καθώς υπάρχουν πολλά διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνού, η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων, θα περιορίσει αισθητά τις παραβατικές συμπεριφορές.

Τέλος, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023 θα υπάρξει και η αναβάθμιση των συστημάτων παρακολούθησης της αγοράς αυτοκινήτου από την εφορία. Πώς; Μέσω της απλοποίησης και του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης πιστοποιητικού ταξινόμησης οχημάτων, μέσω της μηχανογραφικής παρακολούθησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης

Αυξήσεις θα λάβουν 4 εκατομμύρια πολίτες το 2023

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι και οι μεγάλοι κερδισμένοι

Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα – Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο 12μηνο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ