ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπη με «στάση πληρωμών» η ΔΕΗ

Αντιμέτωπη με «στάση πληρωμών» η ΔΕΗ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα οικονομικά της ΔΕΗ, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζανιά

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρότατες ταμειακές δυσκολίες, και κινδυνεύει με «στάση πληρωμών» προς τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο.

Περιγράφοντας την κατάσταση στον κ. Ζανιά, ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια, που λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Μάλιστα, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο το χαράτσι των ακινήτων, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει διακρατήσει. Από την πλευρά του, το Δημόσιο έχει οφειλές προς την επιχείρηση που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να αποπληρώσει λόγω της δραματικής υστέρησης των εσόδων.

Την ίδια ώρα, καθυστερεί η είσπραξη δανείων 420 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εκφράζει φόβους για την κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ θα δυσκολευτεί πολύ να καταβάλει στο δημόσιο τα 260 εκατ. ευρώ του χαρατσιού, που έχει εισπράξει από τους καταναλωτές ήδη από τις αρχές του έτους. Επίσης, η επιχείρηση δηλώνει αδυναμία στην εξεύρεση κεφαλαίων κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, λόγω της μειωμένης ρευστότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.