ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές – Έρχεται το «γιορτινό καλάθι»

Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές – Έρχεται το «γιορτινό καλάθι»
Σε αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων οι καταναλωτές.
eurokinissi.gr

Στο κυνήγι προσφορών και εκπτώσεων στρέφονται οι καταναλωτές, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το καλάθι της νοικοκυράς και οι καταναλωτικές συνήθειες, καλούνται για μία ακόμη φορά να αναδιαμορφωθούν, μπροστά στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια.

Οι καταναλωτές όμως, φαίνεται να αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Το 2015 το 16% των καταναλωτών αναζητούσε προσφορές σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ ενώ το ποσοστό αυτό τώρα έχει αυξηθεί στο 29%. Τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 84% των καταναλωτών κυνηγούν τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Η ίδια έρευνα παρουσιάζει ότι το 93% αναβάλει αγορές κυρίως σε προσωπικά αντικείμενα. Την ίδια ώρα το 63% των πολιτών κάνει προσπάθεια μείωσης στο ηλεκτρικό ή την θέρμανση. Το 27% έχουν αποφασίσει να αυξήσουν το μαγείρεμα προκειμένου να αποφύγουν τις εξόδους.

Εορταστικό καλάθι νοικοκυριού: Τα προϊόντα στη λίστα και τα παιχνίδια

Υπενθυμίζεται ότι το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού θα περιλαμβάνει επιπλέον:

  • Κρέατα (μοσχάρι, αρνί ή κατσίκι, γαλοπούλα)
  • Γλυκά (τσουρέκια, βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα).

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συμπεριληφθούν και ορισμένα αλκοολούχα ποτά, ξηροί καρποί και τυρία.

Όπως τόνισε και ο υπουργός Αναπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο θα περιλαμβάνει και προσφορές στα παιχνίδια για τα παιδιά, όπως έγραψε και το Newsbomb.

«Το καλάθι του νοικοκυριού έχει δουλέψει πολύ καλά. Εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, έχει δουλέψει καλύτερα από ότι νόμιζα κι εγώ στην αρχή. Το καλάθι του νοικοκυριού ήταν δικιά μου ιδέα, ωρίμασε κατά τη διαδικασία εφαρμογής του και διορθώθηκε. Μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε σοβαρές μειώσεις τιμών, συγκράτηση πληθωρισμού εντός του καλαθιού, σε αρκετά μεγάλες προσφορές έξω από το καλάθι. Σε γενικές γραμμές το καλάθι έχει λειτουργήσει».

Σχετικές ειδήσεις