ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Κατηγορείται για απάτη ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Κατηγορείται για απάτη ύψους 1,8 δισ. ευρώ
«O Μπάνκμαν έστεησε έναν 'πύργο από τραπουλόχαρτα'», αναφέρει η SEC.
AP Photo

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγορεί τον συνιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, για εξαπάτηση επενδυτών ύψους 1,8 δισ. ευρώ. «Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη. Τα θαλάσσωσα», έχει δηλώσει ο 30χρονος που συνελήφθη στις Μπαχάμες πριν από μερικές ώρες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ), κατηγορεί τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ για εξαπάτηση των επενδυτών της FTX, λέγοντας πως το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που δημιούργησε ήταν «ένας πύργος από τραπουλόχαρτα». Η SEC στο κατηγορητήριό της αναφέρει πως ο Μπάνκμαν «ενορχήστρωσε μια πολυετή απάτη» για να αποκρύψει από τους επενδυτές της FTX την εκτροπή των κεφαλαίων πελατών στην Alameda Research, την εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που ανήκει στον ίδιο.

«Υποστηρίζουμε ότι ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ έχτισε ένα σπίτι από κάρτες πάνω σε μια βάση εξαπάτησης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι ήταν ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στην κρυπτογράφηση», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

Οι ρυθμιστικές αρχές σήμαναν ότι αυτή μπορεί να είναι μόνο η πρώτη από τις πολλαπλές χρεώσεις που θα ακολουθήσουν. Η SEC είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για «άλλες παραβιάσεις του νόμου περί κινητών αξιών» και για άλλες οντότητες και ιδιώτες. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι μια άλλη ρυθμιστική αρχή, η Commodity Futures Trading Commission, κατηγορεί επίσης τον Μπάνκμαν.

«Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη», είπε στο BBC το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο Μπάνκμαν. «Δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα δεν ήμουν τόσο ικανός όσο νόμιζα ότι ήμουν», σχολίασε.

«Κοιτάξτε, τα θαλάσσωσα», είπε ο Μπάνκμαν Φριντ κατά τη διάρκεια μιας εικονικής εμφάνισης στο DealBook Summit των New York Times.