ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες η συγκράτηση του κόστους

Στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες η συγκράτηση του κόστους
INTIME

Θωράκιση της κερδοφορίας και επίτευξη διψήφιου δείκτη απόδοσης κεφαλαίων της τάξης του 10% μέσω της βελτίωσης του λειτουργικού αποτελέσματος, με στόχο την τήρηση των δεσμεύσεων για επιστροφή σε μερισματική πολιτική για πρώτη φορά μετά το 2008 επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες. Παρά την αύξηση των λειτουργικών εσόδων, στο μέτωπο του κόστους η περαιτέρω μείωση εκτιμάται ότι δεν είναι απλή υπόθεση σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 2023 θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα της πολιτικής του προσωπικού, χωρίς τα έκτακτα έξοδα από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που επιβάρυναν την κερδοφορία των προηγούμενων ετών.

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν άλλωστε τον χαμηλότερο δείκτη εξόδων προς έσοδα, αλλά αυτό βασίζεται σε σημαντικό βαθμό και στα υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να εκλείπουν και θα περιοριστούν σημαντικά το 2023.

Η άσκηση για συγκράτηση του κόστους θα συνεχίσει να επιβαρύνεται από τα υψηλά επιτόκια που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι τράπεζες για τις ομολογιακές εκδόσεις στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL.

Οι προγραμματισμένες εκδόσεις κεφαλαίων στο πλαίσιο των MREL υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ και το κόστος άντλησης κεφαλαίων, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα παραμείνει υψηλά και το 2023, επηρεαζόμενο από την αβεβαιότητα και τη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισολογισμοί μετά τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων είναι στιβαροί και ανοίγουν τον δρόμο για την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.