ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Ολες τις εναλλακτικές επιλογές πώλησης μετοχών έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να αποεπενδύσει από τις τράπεζες έως τα τέλη του 2025, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Rothschild και παρουσιάζεται σήμερα.

Η τήρηση της αρχής της διαφάνειας στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται για όλες τις μορφές διάθεσης μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης, που συντάχθηκε με τη συμβολή της Rothschild και έλαβε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

Το Ταμείο ελέγχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank και, όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, θα πρέπει να καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια προκειμένου να διαθέσει όλες τις μετοχές που έχει στην κατοχή του πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, οπότε με βάση τον νόμο λήγει και η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ.

Η στρατηγική διακρίνει δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

• Τη διαδικασία μέσω κεφαλαιαγοράς, που προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους (accelerated book building, dribble out κ.ά.) ή συνδυασμό αυτών.

• Την ιδιωτική πώληση, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών μιας τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο.

Η στρατηγική αποεπένδυσης δεν προκρίνει συγκεκριμένη σειρά τραπεζών για τη διάθεση μετοχών, καθώς κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο για τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου. Η αλληλουχία και η εκτέλεση των συναλλαγών, όπως επισημαίνεται στη στρατηγική αποεπένδυσης, θα υπόκεινται στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και στις επιδόσεις των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο οφείλει να παρακολουθεί τις συνθήκες των αγορών πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση και να αξιολογήσει εάν οι συνθήκες επιτρέπουν την εκτέλεση μιας συναλλαγής. Οποιαδήποτε απόφαση για τη διάθεση μετοχών θα πρέπει να συνοδευθεί από την ανεξάρτητη γνώμη δύο χρηματοοικονομικών συμβούλων σχετικά με τους όρους της συναλλαγής. Εάν πρόκειται για πώληση μέσω κεφαλαιαγοράς, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα αποφανθεί όσον αφορά την αποτίμηση της αξίας της τράπεζας, ενώ εάν πρόκειται για ιδιωτική πώληση, η γνώμη θα αφορά τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής.

Την απόφαση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για κάθε τράπεζα θα λάβει το Ταμείο αξιολογώντας τα οφέλη κάθε μεθόδου αλλά και τον χρόνο που απαιτεί κάθε τύπος συναλλαγής για να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο μπορεί να εξετάσει και το ενδιαφέρον ή την προσφορά αυτόκλητου επενδυτή, αλλά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος, να διασφαλιστεί η ίση και αμερόληπτη μεταχείριση για όλους τους πιθανούς επενδυτές.