ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέναρε η αύξηση των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Φρέναρε η αύξηση των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία
INTIME

Με τη χαμηλότερη αύξηση από το Φεβρουάριο 2021 κινήθηκε το Νοέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική , καθώς δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά μειώνονται.

Σκοπός του δείκτη είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων και μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες - επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 15,7% το Νοέμβριο έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 7,4% έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 28,9% έναντι αύξησης 16,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.