ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικά αιτήματα από Δήμους για «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών

Μαζικά αιτήματα από Δήμους για «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών
Eurokinissi

Αυξάνονται τα αιτήματα από τους Δήμους για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενόψει της λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς,ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων.

Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τονχρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Εσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023.

Οι δήμοι τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία της Παρασκευής για την υποβολή γνώμης επί των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους,ζητώντας παράλληλα παράταση της διορίας που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις.

Στο χορό των ενστάσεων έχουν μπει δεκάδες Δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές.

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών,που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Το δρόμο για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% έως 115,63%.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.