ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2022 κατά 2,6 τρισ. δολάρια

Η αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2022 κατά  2,6 τρισ. δολάρια
AP

Ως καταλύτης στην ανάπτυξη της Κίνας εκτιμάται πως θα δράσει η εξαναγκαστικά λιτή ζωή που έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια οι Κινέζοι εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdowns και της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό.

Την τελευταία χρονιά της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, το περασμένο έτος, αποταμίευσαν το ιλιγγιώδες ποσό των 2,6 τρισ. δολ. Τώρα η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα και η οικονομία κάνει επανεκκίνηση και καταναλώνουν γενναιόδωρα σε όσα στερήθηκαν επί τρία χρόνια και ήδη τονώνουν την κινεζική οικονομία. Ενόψει της περαιτέρω βελτίωσης που αναμένεται να επιφέρουν οι δαπάνες των νοικοκυριών, ο οίκος Fitch αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η συνολική αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2022 κατά 17,84 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 2,6 τρισ. δολαρίων.

Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του συνολικού εισοδήματος των κινεζικών νοικοκυριών που προ πανδημίας αποταμίευαν περίπου το 20% του εισοδήματός τους.

Από τη στιγμή, όμως, που ήρθησαν οι περιορισμοί, οι Κινέζοι καταναλωτές απολαμβάνουν όσο ποτέ τη δυνατότητά τους να δαπανήσουν για κρατήσεις σε ξενοδοχεία και πακέτα διακοπών, σε εισιτήρια για κινηματογραφικές ταινίες και σε δείπνα σε ρεστοράν.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στη διάρκεια του επταήμερου εορτασμού του κινεζικού νέου έτους ταξίδεψαν περισσότεροι από 300 εκατ. Κινέζοι και δαπάνησαν στις διακοπές τους 56 δισ. δολ., ποσό κατά 30% υψηλότερο από εκείνο του αντίστοιχου επταημέρου του περασμένου έτους. Oπως, άλλωστε, αναφέρουν οι φορολογικές αρχές, οι πωλήσεις καταναλωτικών ειδών βρίσκονται πλέον σε επίπεδα κατά 12% υψηλότερα από τα προ πανδημίας.