ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η επανένταξη στις ρυθμίσεις

ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται η επανένταξη στις ρυθμίσεις

Μια σημαντική ανάσα θα λάβουν οι ασφαλισμένοι που είχαν ρυθμισμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), αλλά είτε λόγω της πανδημίας ή λόγω της ακρίβειας που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση τις έχασαν ή τις κράτησαν «ζωντανές», δημιουργώντας ωστόσο νέα χρέη.

Ετσι δίνεται ακόμη μία ευκαιρία με την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 72 έως 120 δόσεων. Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των παλαιών ρυθμίσεων και για τον διακανονισμό των οφειλών της ενεργειακής κρίσης σε 36-72 δόσεις αποτελεί η τακτοποίηση των ανοιχτών λογαριασμών του παρελθόντος.

Η αναβίωση των ρυθμίσεων πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή δύο δόσεων και υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

Oι οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις και παράλληλα έχουν αρρύθμιστες οφειλές υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντάς τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Οι ρυθμίσεις χάνονται με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών.