ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη χορήγηση αναδρομικής προκαταβολής

Επικουρικές συντάξεις:  Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη χορήγηση αναδρομικής προκαταβολής
INTIME

Η κυβέρνηση ήθελε να φτάσει στις εκλογές με λυμένο το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Κάτι το οποίο – χρονικά και πρακτικά – δεν ήταν εφικτό. Οπότε ποια λύση επιλέχθηκε; Η χορήγηση αναδρομικής προκαταβολής σε όσους περιμένουν την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης. 

Εως τις 15 Μαρτίου, αναδρομικά και αυτόματα, θα καταβάλει ο ΕΦΚΑ εν είδει προκαταβολής τμήμα της επικουρικής, που ξεκινάει από 100 ευρώ, μπορεί όμως και να ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ, σε συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Για παράδειγμα, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει ένα χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που αναμένουν την έκδοση της επικουρικής τους ακόμη και πάνω από 5 χρόνια, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν –κάποιοι λίγοι– συνταξιούχοι που θα πάρουν ακόμη και 6.000 ευρώ.

Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά περίπου 40.000 συνταξιούχους. Υπάρχουν βέβαια τουλάχιστον άλλοι 40.000 που βάσει του προγραμματισμού θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.