ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για μείωση στη φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα

Σενάρια για μείωση στη φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα
INTIME

Στην ατζέντα της επόμενης τετραετίας είναι και η αλλαγή της κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 2015. 

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%. Το υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει να μεταβάλει τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια, με στόχο οι επιβαρύνσεις να επιβάλλονται πιο αναλογικά.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να προστεθούν ένα ή δύο ακόμη φορολογικά κλιμάκια προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Με βάση την κλίμακα, για φορολογούμενο που αποκτά συνολικό καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος ανέρχεται στις 4.600 ευρώ. Για έναν άλλον φορολογούμενο που απέκτησε το 2022 συνολικό καθαρό εισόδημα 35.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος εισοδήματος φθάνει στις 9.850 ευρώ.

Μια δεύτερη πρόταση που εξετάζεται, και φαίνεται να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές, προβλέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας και τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα για όσους δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να απελευθερωθούν αρκετά ακίνητα και να προσφερθούν για κύρια κατοικία, οδηγώντας ταυτόχρονα και στη μείωση των τιμών των ενοικίων που έχουν φθάσει στα ύψη.